Onderhoud gietijzeren braadpan

Een gietijzeren braadpan is een must have voor elke keuken, van professioneel tot thuis. Het is een duurzaam en veelzijdig stuk keukengerei dat je voor het koken van vlees en andere gerechten kunt gebruiken. Een goed onderhouden gietijzeren braadpan kan jaren mee gaan en kan het verschil maken tussen het koken van een perfect gerecht of een mislukking. In deze blog geven we tips voor het onderhouden van je gietijzeren braadpan, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

Vermijd langdurig weken in water

Een geëmailleerde gietijzeren pan laat je nooit weken in water. Dit kan roestvorming veroorzaken en pan onbruikbaar maken. Afspoelen met warm water en zachte spons of borstel gebruiken om resten te verwijderen. Hardnekkige vlekken: baking soda op vochtige spons aanbrengen, paar minuten laten intrekken, afspoelen met warm water.

Goed drogen voor je de gietijzeren braadpan opbergt

Als je de pan wilt opbergen, zorg er dan voor dat hij droog is voordat je hem wegbergt. Als er water achterblijft in de pan, kan dit leiden tot roestvorming. Je kunt de pan ook opbergen met een laagje olie op het oppervlak, wat kan helpen om roestvorming te voorkomen.

beste gietijzeren braadpan

Behandel de pan regelmatig met olie

Een gietijzeren braadpan kan ook op hoge temperatuur gekookt worden, tot wel 270°C. Dit betekent dat je de pan op alle warmtebronnen, inclusief inductie, kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat als je de pan op een hoge temperatuur kookt, je hem af en toe moet insmeren met olie om te voorkomen dat het oppervlak uitdroogt en beschadigd raakt.

Maak de gietijzeren braadpan onmiddellijk schoon na het koken

Een gietijzeren braadpan van Daumonet kan ook gebruikt worden om gerechten te braden en te bakken, maar het is belangrijk om te onthouden dat je de pan niet mag laten drogen na het koken. Als je de pan na het koken laat drogen, kan het oppervlak beschadigen en kan het moeilijk worden om de pan schoon te maken. Zorg ervoor dat je de pan na het koken afspoelt met warm water en een zachte spons. 

Maak aangekoekte resten makkelijk los met kokend water

Voeg na het afspoelen van de gietijzeren braadpan water toe. Verwarm de pan op laag vuur om eventuele aangekoekte resten los te maken. Voeg baking soda of witte azijn toe aan het water als resten moeilijk te verwijderen zijn. Gebruik bloem om aangekoekte resten te voorkomen en een mooi bruin korstje op het vlees te krijgen.

Jarenlang plezier bij goed onderhoud

beste gietijzeren braadpan

Als je de pan goed onderhoudt, zal hij jaren mee gaan en zal hij je helpen om heerlijke gerechten te koken. Blijf de pan afspoelen met warm water na gebruik, vermijd het laten weken in water en smeer de pan af en toe in met olie om roestvorming te voorkomen. Als je deze eenvoudige stappen volgt, zal je gietijzeren braadpan je jarenlang dienen en zul je heerlijke gerechten kunnen koken voor jezelf en je gezin.

 

Ben je op zoek naar een gietijzeren pan voor de beste prijs/kwaliteit? Dan raden we je aan om een te kiezen van Daumonet of Chefarone. In deze koopgids lees je 10 redenen waarom een gietijzeren braadpan het beste keukengerei is voor het koken van vlees.

 

ChefaroneDaumonetGietijzeren braadpan

Gietijzeren braadpannen

Bekijk alles